Open menu social Close menu social Open menu responsive Close menu responsive
„господ е българин“
През 1994 г. България записва най-голямото си футболно постижение, стигайки до полуфинал на световното първенство в САЩ.
През 1994 г. България записва най-голямото си футболно постижение, стигайки до полуфинал на световното първенство в САЩ. „Господ е българин“ – възкликва Мичмана, след като с два гола на Емо Костадинов българите обръщат резултата с националния отбор на Франция насред Парк де Пренс. След 2 успеха в групите срещу Гърция и Аржентина и последвалата победа след дузпи над Мексико в осминафиналите, България се изправя на четвърт финала срещу световния шампион Германия. Немците повеждат, но това не обезкуражава българите и те само за 3 минути правят пълен обрат за 2:1 с култовите голове на Христо Стоичков и Йордан Лечков.
На полуфинала срещу Италия, българите отпадат злощастно с 1:2, след като в 70-тата минута Алесандро Костакурта играе с ръка в наказателното поле на Италия, но френският съдия Киню не отсъжда дузпа. В мача за 3-тото място България пада от Швеция с 0:4. Останалото е история.
научи повече
„дънкан-мръсника“
На 28 май 1924 година по време на Летните олимпийски игри в Париж, се състои първият официален международен мач на България.
На 28 май 1924 година по време на Летните олимпийски игри в Париж, се състои първият официален международен мач на България. На тази дата се изправяме срещу съперник, за когото мачът също е от историческо значение – националният отбор на Свободна република Ирландия, днешно Ейре, изиграва първия си мач. Нашите футболисти са считани за аутсайдери, но играят изключително смело и мотивирано срещу не по-малко нахъсаните ирландци. За съжаление, в 75-тата минута реферът признава несъществуващ гол на халфа на ирландците Пади Дънкан, по прякор – Мръсника, и така българският национален отбор завършва участието си в Олимпийските игри.
научи повече
„РИТНИТОП“
Човекът, показал на българите за пръв път играта “футбол”, е швейцарецът Жорж дьо Режибюс.
Човекът, показал на българите за пръв път играта “футбол”, е швейцарецът Жорж дьо Режибюс. Той е назначен за учител във Варненската мъжка гимназия “Фердинанд I”. Според свидетели, на 14 май 1894 г. Режибюс нарежда няколко ученически палта като футболни врати, изважда от чантата си кожена топка, голяма колкото диня и организира между учениците си първия в България футболен мач. Играта, която тогава се нарича “ритнитоп”, бързо допада на голяма част от възпитаниците на гимназията и добива широка популярност сред тях.
научи повече
„уембли“
Един от най-паметните голове в българската футболна история е дело на великия Гунди срещу Англия.
Един от най-паметните голове в българската футболна история е дело на великия Гунди срещу Англия. На 11 декември 1968 г. българите се изправят в контролна среща срещу действащия световен шампион на собствения му терен - култовия стадион Уембли. Българите изненадващо повеждат с брилянтна солова акция на Гунди. Той получава топката в средата на терена, финтира няколко пъти бранителите на Англия и промушва топката за 1:0. Англичаните спасяват честта си с изравнителен гол на Хърст и мачът завшършва 1:1. Голът на Гунди е вписан завинаги в аналите на митичния стадион „Уембли“ и българската футболна история.
научи повече
„танка“
Михаил Лозанов, по прякор „Танка“, е единственият българин, носил капитанската лента на Байерн Мюнхен.
Михаил Лозанов, по прякор „Танка“, е единственият българин, носил капитанската лента на Байерн Мюнхен. Този малко известен факт е записан в славната история на баварския клуб и остава завинаги в нея. Лозанов е централен нападател на "Байерн" в периода от 1937 г. до 1939 г. По това време той е студент в Мюнхен и бързо се налага като най-добрия футболист на баварците. Роден в Перник, Мишо започва да играе като дете в местния "Кракра". След това е футболист на "Моравска Славия", "Байерн" и "Левски". Прякорът му е Танка, защото е неудържим за противниковата защита. В един мач с мощен шут чупи напречната греда.
След като спира да играе футбол, дълги години работи като специалист по минно дело. Непрекъснато му предлагат да вземе апартамент в София,но той обича родния Перник и отказва да живее в столицата.
научи повече
„савата или спортист?“
През 1909 година в София е основано първото футболно сдружение в България – “Савата”.
През 1909 година в София е основано първото футболно сдружение в България – “Савата”. Именувано е в чест на Сава Киров – български дипломат. Паралелно със “Савата” във Варна е основано футболното дружество “Спортист”.
Трудно e да се определи кой точно е първият футболен отбор в България – “Савата” или “Спортист”. Едно е сигурно обаче – тези две дружества са основоположници на българския футбол и неслучайно са били наричани “ветераните” из футболните среди в началото на ХХ век.
научи повече