Open menu social Close menu social Open menu responsive Close menu responsive

Каменица 1876

През 1876 г. Рудолф Фрик и Фридрих Сулцер започват да правят бира в "домашни" условия. Двамата швейцарци срещат предприемача Кристиан Бомонти, който притежава пивоварна в Цариград. Заедно те започват да търсят подходящо място, за да изградят своята фабрика за бира.

Каменица 1881

За място, на което да построят най-модерната сграда в Пловдив, Фрик, Сулцер и Бомонти избират "осмото", изчезнало тепе, което представлявало зелено тревисто мочурище с постоянно бликаща ледено студена вода и име Каменица тепе. През 1881 година фабриката произвежда първите хектолитрa пиво.

Каменица 1882

Бомонти инвестира в бизнеса на Фрик и Сулцер и през 1882 г. официално регистрират ФРИКЪ и СУЛЦЕРЪ ПИВОВАРНИЦА "КАМЕНИЦА".

Каменица 1885

Следващите 25 години са много успешни за Kamenitza. Преди Съединението на България, производството се увеличава почти двойно, тъй като румелийското правителство отпуска на пивоварната заем за насърчаване на дейността й.

Каменица 1892

В Пловдив, през 1892 година, Kamenitza печели почетен диплом на Първото българско земеделско промишлено изложение. Същата година, Kamenitza пуска и първата тъмна бира в България.

Каменица 1893

През 1893 г. Каменица печели златен медал на престижния Exposition Internationale de Boissons Fermentes Hygiéniques в Брюксел, като призът е връчен лично от белгийския крал Леополд II. Същата година българското пиво отнася бронзов медал на Колумбовото изложение в Чикаго.

Каменица 1894

Следващото международно признание пловдивското пиво получава на Международното изложение в Брюксел през 1894 година, където печели бронзов медал. Няколко години по-късно Kamenitza вече се конкурира с близо 30 български пивоварни.

Каменица 1907

През 1907 управлението на пивоварната се поема от наследниците на Сулцер. Фабриката спира производство за периода 1913 - 1918. След края на Първата световна война Kamenitza се разраства отново и притежава пазарен дял от около 30 процента.

Каменица 1940

През 1940 година фабриката се реконструира и увеличава производствените мощности, които през 1947 година достигат 50 000 хектолитра на година.

Каменица 1947

След национализацията през 1947 г. Kamenitza преминава към системата на държавно производство "Винпром", а последвалите реконструкции довеждат до производствен капацитет от 180 000 хектолитра годишно.

Каменица 1959

През 1959 година започва най-мащабната реконструкция и разширение на завода, в резултат на това се достига увеличение на капацитета до 180 000 хектролитра.

Каменица 1964

След 1964 година, предприятието преминава към нова държавна структура "Българско пиво". Предприемат се поредните действия за разширение на производството и само след две години то вече е 200 000 хектолитра годишно.

Каменица 1967

През 1967 година в Хасково се създава фабрика за бутилиране на пиво като поделение на ПЗ Каменица - Пловдив. А първата бира в Хасково е произведена през 1976 година.

Каменица 1980

През 70-те години Kamenitza е символ на качество, чистота и екологичност. Пловдивската пивоварна първа в България внедрява иновативен полунепрекъснат метод за ферментация на бирата.

Каменица 1986

На 4 юни 1986 година в Хасково за първи път в България започва да се пълни бира в кутийки.

Каменица 2011

"Каменица" АД първа пуска на българския пазар иновативните продукти Kamenitza Fresh Лимон, Kamenitza 6 % Тъмно, Kamenitza Пшенично.

Kamenitza Cold Edge

През 2014 "Каменица" АД продължава с иновациите, като пуска бутилка с COLD EDGE технология. С нея етикета придобива специфичен цвят, когато бирата е с идеална температура за консумация.

Kamenitza Старо Пиво

Първите години на миналия век пловдивската пивоварна „Каменица“ пуска на пазара бутилка от 0.4 мл, реплика на която виждате пред себе си. Новата бутилка бързо се налага на пазара и е използвана от пивоварната до 1945 г. С форма, характерна за винените бутилки, без етикет и с релефен надпис, „туй шикозно шише“, както е споменавана бутилката в рекламите от онова време, става истински хит сред любителите на пивото.

Kamenitza 135

Горди сме, че вече 135 години и вкусът на първата българска бира е точно такъв. Повече от век Каменица оставя незабравима следа и заслужено се е превърнала в любимата българска бира. По случай 135-годишния юбилей преоблякохме Каменица в специален етикет, с който да ти напомним, че държиш в ръцете си първата бира на България!